Systemisch Werken in opvoeding en onderwijs

Home/Systemisch Werken in opvoeding en onderwijs

Jij hoort bij ons! – opleiding systemisch werken in onderwijs en opvoeding

Ken je het boekje van Marianne Francke – Gricksch “Jij hoort bij ons!”? Zij is schrijft zeer vakkundig en met veel liefde over het systemisch werken in o.a. scholen.

Systemisch kijken naar kinderen is een onderdeel van systemisch werken (bekend van o.a. Bert Hellingers familie- en organisatieopstellingen). Meer dan 20 jaar geleden kwam ik met zijn werk in aanraking. Het systemisch werk is voor mij een blijvende en zeer verdiepende inspiratiebron gebleken waar ik ook graag gebruik van maak tijdens coaching, workshops en opleidingen. Door vragen van mensen uit het opvoed- en onderwijsveld is dan ook de opleiding Systemisch Werken in Onderwijs en Opvoeding ontstaan. Absoluut een must om goede verbindingen te kunnen leggen. Lees verder hieronder.

Iedereen maakt deel uit van meerdere systemen. Zo hoort een kind hoort bij een bepaald gezin, bij een klas, een school, een sportclub. En neemt daarin zijn eigen plaats in en gedraagt zich daarin zoals hij zich gedraagt.
Welke invloed heeft onze achterban, onze ouders, onze grootouders en diens ouders op ons, op de generatie van nu.
Gevoelens en zaken waar we soms moeilijk woorden aan kunnen geven kunnen zich openbaren.

 

 

Wat mag er gekend worden?

Hoe vast ligt gedrag? Wat kunnen we doen aan bijvoorbeeld boosheid, verdriet, pesten, niet gezien worden? Wat veroorzaakt de onrust in de groep. Waar komt wat vandaan? Hoe kan het dat een kind zich ontwikkelt zoals hij zich ontwikkelt? Hoe geven we iedereen (kind en volwassene) een veilige plek zodat hij zo goed mogelijk tot zijn recht komt en zichzelf durft erkennen?

De opleiding systemisch werken in opvoeding en onderwijs geeft je:

  • Ruimer zicht op ontwikkeling en gedrag
  • Leert je fenomenologisch waarnemen
  • Tools voor klas, school, praktijk, volwassenen, jongeren en kinderen
  • Werken vanuit het lege midden
  • Een nieuw toekomstperspectief
  • Inzicht in welke dynamieken er werkzaam zijn
  • Inzicht in de systemen waar je zelf deel vanuit maakt

Vragen lossen zich op een simpele, hoogstaande en integere wijze op.

Opbouw

Drie keer twee dagen. Praktisch toepassen van wat je ervaart en leert. Tijdens deze dagen krijg je veel helderheid en inzicht. Gecompleteerd met oefeningen en tools die je direct in de praktijk, op je school, bij je teametc. kan gebruiken.  Praktisch voor alledag! Inclusief opleidingsmap.

blok 1

Waarnemen en loyaliteit: ruimer leren kijken, anders leren waarnemen. Nieuw zicht krijgt op je eigen rol en op die van degene waar je mee werkt, je coachee, leerlingen, collega’s, ouders. Welke dynamieken zijn er werkzaam?

blok 2

De principes: erbij horen, welke plaats neem je in en de balans tussen geven en nemen, gezien en gehoord worden

blok 3

Een praktische  plaats geven aan systemisch werken binnen je organisatie, school, praktijk, instelling. Hier daadwerkelijk mee durven en kunnen werken zodat het voor het systeem waarin jezelf functioneert direct dienst doet. Hierdoor kan je het toepasbaar maken in je werk.  Deze dagen krijg je oefeningen en tools die je in de praktijk, op je school, bij je team kan gebruiken. Praktisch voor alledag!

Voor wie?

Onmisbaar voor coaches, leraren, ouders!, therapeuten en begeleiders van GGZ en Centrum Jeugd en Gezin, managers, directeuren, psychologen, pedagogen, intern begeleiders, remedial teachers, schoolcoaches, iedereen die te maken heeft met opvoeding en onderwijs.

Data

Kosten

Locatie

Deelnemen

Stuur een mailtje of bel me even 06-42325316

Neem contact op