“Jij hoort bij ons!”

Home/Geen categorie/“Jij hoort bij ons!”

“Zoals het gaat, zo is het goed”  zingt de stem bij ”De vuurtoren” .

In dit boekje schrijdt de geschiedenis voort, generatie op generatie en ga je mee in de ontwikkeling van baby naar meisje, geliefde, naar moeder en het oma-schap.  Door het ritme van de herhaling geeft het kinderen een mooi tijdsbeeld. Herhaling, erkenning en aanvaarding.

En dat brengt me direct bij het boek “Jij hoort bij ons!” van Marianne Franke-Gricks. Bij velen al bekend,  toch breng ik het graag onder de aandacht voor wie het nieuw is.

In dit fascinerende verslag over “systemisch denken en handelen” beschrijft zij haar ervaringen in het werken met opstellingen in haar klassen, met jonge leerlingen van groep 7 en 8.  Het mooie is dat ze op een natuurlijke, respectvolle en voorzichtige wijze heeft uitgewerkt, waardoor een prachtige professionaliteit ontstond in samenwerking met Bert Hellinger. Al jarenlang gebruik ik dit boekje in de opleiding waardoor ogen geopend worden en we anders waar gaan nemen.

Mensen, iedereen die met kinderen en volwassenen te maken heeft, moet dit tot zich nemen.  Een oproepje aan pabo’s, hbo’s, universiteiten: zet “ Jij hoort bij ons!” op je boekenlijst en ervaar wat er gebeurt. Zeker in deze tijd, waarin de wereld toch een beetje in de war lijkt te zijn. Grote veranderingen, gewenst en/of ongewenst op micro-, meso- en macroniveau. Veranderingen in bedrijven, organisaties, gezinnen en scholen kunnen we misschien eerbiedvoller brengen. En een slechtnieuwsgesprek wellicht ook.

Beste leraar, beste directeur: Begin gewoon op school door de achterban, het gezin waar het kind uitkomt te achten. Jij hoort bij ons!

Zoals Bert Hellinger schrijft: “Dit is een bijzonder boek, rijk aan ervaringen, dicht bij de dagelijkse praktijk, vol indrukwekkende voorbeelden die hoop geven en uitnodigen om na te volgen. Het is een heldere en praktische handleiding aan ouders en leraren, om moeilijke en schijnbaar uitzichtloze situaties ten goede te keren.”

Inspiratie voor het creëren van een nieuw pedagogisch klimaat!

En……. vergeet vooral niet te genieten van ‘De vuurtoren” van Koos Meinderts en Annette Fienieg. Met kinderen het filmpje bekijken kan natuurlijk ook. Hoe heerlijk is dat!

Boeken om te lezen

De Vuurtoren  Jij hoort bij ons - Marianne Franke-Gricks