Gisteren was ik bij Somia. Zij is Seo moeder van drie prachtige dochter en kindercoach. Zij vertelde over de training “Ik ben ik, jij bent jij” die ze uitvoert met de jongens op de school van haar dochter. Zes Marokkaanse jongens van 9 à 10 jaar oud. Dit zijn de “lastige jongens” die, als er nu niets gebeurt, uit kunnen groeien tot potentiële ettertjes.

We spraken onder andere over hoe de dynamiek in deze groep werkt, over de rol van leerkrachten en ouders.

Een veilig dak boven je hoofd, je hersens gebruiken en sociaal-emotioneel verbindingen aangaan die goed voor ons zijn daar gaat het over.

Resultaat na vijf sessies: daadwerkelijk beweging en verandering en nog belangrijker de jongens merken het zelf ook.

Somia: “Op het moment dat kinderen zelf gaan ervaren dat er van binnen iets geraakt wordt en zij zichzelf leren waarderen gebeurt er iets wezenlijks. Het is een opluchting als je jezelf niet steeds hoeft  te zien als het lastige jongetje uit de klas.  Je kent het wel ‘als mensen steeds tegen je zeggen dat je zo lief bent, ga je je “lief” gedragen. Wat aandacht krijgt groeit.”

Toen ik doorvroeg naar de verandering en beweging die ze bij de jongens ziet vertelde zij: “Er is één moment cruciaal en dat is het “O ja , het Aha moment”. Dan gebeurt het.

Die split second waarop bewustwording plaatsvindt. Zonder dat is coachen zinloos. Dan bereik je niet het effect wat je wilt bereiken. Ik gun ze verandering die blijft.  Daardoor kunnen ze verder.”

“Waaraan merk jij dat dat Aha moment er is?”.  “Ik zie het aan hun ogen, hun gezicht, als het gebeurt. Het geeft ze ruimte. Ik zie ontspanning, er komt beweging. Ze krijgen weer vertrouwen, ze voelen zich veilig. Ze hoeven zichzelf niet meer te overschreeuwen en dus ook niet lelijk te doen tegen andere kinderen. Ze kunnen door.”

“Ik hoor je een paar keer zeggen dat ze dan door kunnen. Wat bedoel je daar precies mee?”.  Somia: “Ik bedoel dat ze verder kunnen de toekomst in, dat ze toekomstperspectief hebben. Hun vertrouwen in  zichzelf en in de wereld om hun heen kan daardoor groeien. Daardoor worden hun mogelijkheden groter en ook die van hun kinderen. Het is belangrijk voor de volgende  generatie. En dat is wat ik ze gewoon gun. Ja, dat gun ik ieder kind.”

Mooi om te horen en haar enthousiasme te zien. Dank je wel Somia.

Wil je weten hoe ze het exact aanpakt? Mail janneke@lereniszijn.nl en ik breng je in contact.